Kratak istorijat Speleoterapije i Haloterapije

Pre oko 20 miliona godina Istočna Evropa je bila prekrivena plitkim morem. Iščezavanjem vode nataložile su se velike količine soli, koje se danas nalaze između 10 i 300 metara ispod površine zemlje.
U  antičko vreme stari Grci su primetili da slane pećine imaju pozitivan uticaj kod osoba koje pate od disajnih problema. Rudari u ovim rudnicima nisu obolevali od plućnih bolesti, a dalja istraživanja dovode do pojave jednog oblika klimatoterapije – speleoterapije. U srednjem veku monasi su bolestan narod dovodili u slane pećine kako bi njihov oporavak bio brži.

Od XIV veka so se intenzivno počinje iskopavati, stvoreni su veliki rudnici od kojih su najpoznatiji u južnoj Poljskoj i Krakovu. Poljski lekar Feliks Boškovski je 1843. godine došao do zaključka da je vazduh koji se nalazi u pećinama i rudnicima zasićen suvim česticama soli (prirodni suvi aerosol natrijum-hlorida)  koje uzrokuju poboljšanje stanja kod ljudi sa respiratornim i plućnim problemima. Ostali faktori koji utiču na olakšavanje tegoba su prijatna temperatura i niska vlažnost vazduha, kao i negativna jonizacija slanog aerosola. Danas se slane pećine koriste kao banjska odmarališta  u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Slovackoj, Rumuniji, Rusiji i Ukrajini.

Speleoterapija je priznata kao visoko efikasan metod tretiranja bez upotrebe medikamenata. Prilikom tretmana organizam se prilagođava specifičnim uslovima mikroklime što dovodi do uspostavljanja  ravnoteže svih funkcija.

Udaljenost lokacija, teže prilagođavanje osoba iz drugih klimatskih područja, izdaci za transport i putovanja, kao i ograničen broj smeštajnih kapaciteta potakli su razvoj haloterapije kao jedne grane, odnosno oblika speleoterapije.

Haloterapija predstavlja tretmane u kontrolisanom vazdušnom prostoru (slana soba) koji uz upotrebu halogeneratora simulira mikroklimu prirodne slane pećine.      
Slana soba je specijalno opremljena prostorija za halotretmane u kojoj su zidovi i pod obloženi kamenom solju (koristi se kamena, nejodirana so bez dodataka aditiva čija je uloga većim delom dekorativne prirode, ali pomaže i u održavanju specifične mikroklime slane sobe) i halogeneratorom koji je ključan za ovu vrstu tretmana.  .

U zadnjih 20 godina izgrađeno je oko 1000 slanih soba,  najviše u Rusiji, zatim Finskoj, Centralnoj  Evropi, Kanadi, Turskoj… Ozbiljna naučna istraživanja efekata slanih soba počela su 2003. godine na finskom institutu South Carelia Allergy and Enviroment čiji su rezultati objavljeni u nizu medicinskih časopisa i na brojnim naučnim kongresima
 
SORELAX